Nazorg

NAZORG van je nieuwe tattoo

Een tatoeage kan je vergelijken met een schaafwond, en moet dus gelijkaardig verzorgd worden. De huid is doorprikt en bijgevolg vooral gedurende de eerste dagen vatbaar voor infecties.

De verzorging bepaalt grotendeels het eindresultaat!

Een goede algemene gezondheid en lichamelijke conditie hebben een positieve invloed op het genezingsproces. Daarnaast is een goede persoonlijke hygiëne tijdens de genezingsperiode van uw tatoeage erg belangrijk.

Direct na het tatoeëren …

zal uw huid er rood en eventueel gezwollen uitzien en branderig aanvoelen. Indien nodig kunt u uw huid afkoelen d.m.v. een ‘icepack’.

Uw tattoo wordt ingesmeerd met een dikke laag Bepanthol zalf en afgedekt met plastic folie.

Na 3 uur mag u die folie verwijderen. U mag de tattoo voorzichtig wassen met lauw water (en eventueel een milde, ongeparfumeerde zeep) en droogdeppen met een schone doek. Niet wrijven! Daarna smeert u uw tattoo terug in met een dun laagje Bepanthol zalf –niét de creme. (Bepanthol zalf beschermt de huid zonder deze van zuurstof af te sluiten, dringt diep door in de huid en ondersteunt het huidherstel.) Het is de bedoeling dat u uw tattoo voldoende vettig houdt zodat er geen korstjes ontstaan.

Tijdens het genezingsproces kan jeuk optreden. Ga vooral niet krabben, want hiermee kun je de huid en/of tatoeage beschadigen en kunnen er witte vlekjes ontstaan.

Het is belangrijk om uw tattoo zoveel mogelijk aan de lucht bloot te stellen. Dek de huid dan ook niet af met verband, pleisters of folie, tenzij u zich in een stofrijke of bacterievolle omgeving bevindt.

Raak de tatoeage, behalve voor het verzorgen, zo weinig mogelijk aan, om infecties te voorkomen. Let extra op indien u werkt met voedselwaren, dit i.v.m. bacteriën, en vermijd vloeistoffen (andere dan proper water).

Pas ook op met huisdieren, aangezien deze ook bacteriën met zich kunnen meedragen.

Kleding

Draag tijdens de genezing van uw nieuwe tatoeage geen wollen, synthetische, pluizige of vuile kleding op die plaats. Draag bij voorkeur schone, luchtige kleding. Katoenen kleding is hiervoor erg geschikt.

Mocht het zo zijn dat je kleding aan de wond is vastgeplakt, trek de stof dan niet zomaar los. Laat het kledingstuk in dat geval even weken met een natte washand of onder de douche en probeer dan voorzichtig of het kledingstuk loslaat. Dit voorkomt dat je de huid opentrekt en zo een blijvende beschadiging aan je tatoeage oploopt.

Vermijd druk op je nieuwe tattoo. Draag best geen strakke kleding en let op met riemen, beugels, BH-bandjes, enz. …

Pas voor dezelfde reden de eerste dagen ook voor contactsporten.

Douchen …

mag! Proper stromend water is geen probleem.

Het wordt echter afgeraden om uitgebreid in bad te gaan.

Dep de tatoeage na het douchen met een schone handdoek of tissue voorzichtig droog. Ga niet wrijven; dit kan de huid beschadigen.

Slapen

Hou er rekening mee dat een tatoeage de eerste nacht inkt kan afgeven op je lakens. Via wondvocht dat uit de huid vloeit kan er inkt terug vrijkomen. We adviseren dan ook om niet je mooiste beddengoed op bed te leggen.

Probeer de tattoo met luchtige, katoenen doch vooral schone kleding af te dekken (en gebruik absoluut geen verband, pleisters of folie). Uw tattoo moet kunnen ademen.

Belangrijk!

Vermijd gedurende 2 weken contact met zwemwater (o.a. chloorzwembaden, bubbelbaden en natuurlijke zwemwaters). Maak tevens geen gebruik van sauna of (stoom)baden.

Stel uw nieuwe tattoo minstens 3 weken niet bloot aan zon of zonnebank, ook niet met een zonnebrandmiddel.

Tip! Hoe langer u uw tatoeage uit de zon houdt, des te beter zullen de kleuren van de inkt bewaard blijven.

Als er zich overdreven roodheid of branderigheid voordoet, of als uw tatoeage ontsteekt, contacteer ons dan onmiddellijk. Heel soms kan er een lichte allergische reactie optreden op de gebruikte zalf. Wij kunnen u dan eventueel een andere zalf meegeven of aanraden.

De genezing van een tattoo kan tot 6 weken duren.

Spring daarna eens binnen om te tonen hoe uw tatoeage is genezen en of er ergens nog een stukje bijgewerkt moet worden.

Bij vragen of twijfels mag u ons altijd contacteren.

0474/694.617